1

Intrebarea de 100 de puncte

544587_10201475849672813_1783733702_nIntrebarile sunt esentiale pentru evolutia noastra. Daca oamenii nu s-ar intreba nu am mai evolua. Asa am avut parte de descoperiri, inventii si tot ceea ce ne inconjoara. Intrebarile sunt si o parte importanta a coachingului pentru ca intrebarile puternice sunt si cele care scot la iveala din tine raspunsuri pe care le asteptai de o viata intreaga.
Insa intrebarea de aur, intrebarea suprema, intrebarea de 100 de puncte este una si dintre cele mai simple. Si aceasta este: “Cine sunt eu?”

Da, pare puerila si de obicei la aceasta intrebare ai raspunde cu numele tau, cu o eticheta (sotia/sotul lui cutare; seful lui x si y; mama/tatal copilului x), cu povestea ta de viata dar niciodata nu cred ca ti-ai pus in mod profund aceasta intrebare.

In piramida lui Dilts (vezi aici despre ce vorbesc) identitatea se afla deasupra credintelor, valorilor etc. Ceea ce inseamna ca daca ai aflat cine esti tu, iti cunosti valorile, iti poti schimba convingerile, abilitatile comportamentele si iti poti reconstrui mediul. Cu alte cuvinte in momentul in care incepi sa cunosti cine esti, esti constient de cine esti, te raportezi la cine esti si chiar poti avea o viata mai usoara. Pare simplu, nu-i asa? Doar ca nu este. De fiecare data cand treci printr-o perioada mai grea sau mai usoara, daca intampini vreo problema sau nu, intreaba-te: “Cine sunt eu?” … si observa ce linsite/neliniste iti aduce aceasta intrebare. Este un exepriment care nu te costa nimic. Observa ce se intampla cu tine atunci cand te intrebi “cine sunt eu?”. Vei afla poate mai multe lucruri decat ti-ai fi imaginat.

Ramana Maharishi (1879 – 1950) a fost un mare maestru al traditiei yoghine si obisnuia sa spuna ca “pentru atingerea starii de libertate interioara omul trebuie sa isi spuna sincer si incontinuu intrebarea cine sunt eu?”. Considera ca acest lucru este mai important decat orice carte citita, orice curs urmat, orice altceva. Asadar intreaba-te: Cine sunt eu? Cine este cel care vede ceea ce vad eu, care aude ceea ce aud eu, care stie ceea ce stiu eu? Cine sunt eu?

admin

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.