1

Exista “si au trait fericiti pana la adanci batraneti”?

cerere-in-casatorie-1_4927f369107e14Intotdeauna m-am intrebat ce se intampla dupa ce o poveste se termina cu “si au trait fericiti pana la adanci batraneti”? Chiar au trait fericiti pana la moarte? Erau intrebari de copil la care nici macar acum nu am primit raspunsul. Povestile, in general, m-am gandit eu ca au rolul de a fi pozitive pentru ca daca s-ar termina precum ‘Pe aripile vantului’ – care pe mine la momentul citirii m-a frustrat foarte mult – probabil nu ar mai seta oamenilor ideea ca te casatoresti si gata..asta e esenta implinirii in viata. Cu alte cuvinte daca oamenii ar stii ce se intampla dupa casatorie cu siguranta nu ar mai face-o niciodata. Si atunci inoculezi din anii cei mai fragezi – in special fetitelor – ca a gasi printul (sau printesa) este unul dintre cele mai importante scopuri din viata lor.

Un raport publicat de Parlamentul European arata ca la fiecare 30 de secunde in statele membre UE are loc un divort. Ok! Atunci de ce ne mai casatorim?

Eu cred ca atunci cand doi oameni se casatoresc pleaca de la premisa falsa “si au trait fericiti pana la adanci batraneti”. Si asta pentru ca in cultura moderna exista tiparul extrem de periculos a faptului ca familia si casatoria sunt facute pentru fericire. Pe genul daca te-ai casatorit, te-ai asezat la casa ta gata, esti fericit. Nu-ti mai trebuie nimic. Cu siguranta exista in ziua de azi multe cupluri care traiesc bine merci fara a fi casatorite. Cu siguranta mai exista in ziua de azi si ideea ca trebuie si e musai sa intemeiezi o familie. Stiu oameni care se casatoresc la presiunea familiei, la presiunea sociala care exista in jurul unui cuplu: “Da’ voi nu va mai luati odata?” ..sau in cazul celor care nu sunt intr-o relatie: “Gaseste-ti si tu pe cineva si aseaza-te la casa ta”.

Din punctul meu de vedere casatoria nu este calea sigura spre fericire dar este calea sigura pentru a te echilibra. Pentru ca in sotul tau/sotia ta vei gasi acele lucruri care nu iti plac la tine si nu iti plac pentru ca sunt si ale tale si nu ai vrut sa le vezi pana acum. Pentru ca atunci cand sotia ta/sotul tau nu se ridica la nivelul asteptarilor tale, nu inima ajunge sa fie distrusa ci fantezia ta legata de cine ar fi trebuit sa fie el sau ea. Pentru ca imaginea ta despre partenerul tau cu care trebuie sa traiesti fericit pana la adanci batraneti este deformata de cum crezi tu ca trebuie sa fie el sau ea si nu de cum el sau ea este cu adevarat. Pana si in juramintele pe care le faci atunci cand te casatoresti (“La bine si la rau/In bogatie si in saracie/ In boala si in sanatate/Juram sa ne iubim si sa ne pretuim/ Pana cand moartea ne va desparti”) se spune foarte clar ca exista si bine si rau intr-o casatorie. Si ce alt mod de iubire neconditionata putem trai decat daca il acceptam si il iubim pe celalalt exact asa cum este? Pentru ca, la urma urmei, despre asta este vorba in viata: toti dorim sa fim iubiti asa cum suntem.

Deci, pentru mine, o casatorie inseamna o calatorie in care inveti sa traiesti echilibrat si sa iubesti neconditionat. Nu e asta o premisa mai realista si mai frumoasa decat “a trai fericit pana la adanci batraneti”?

admin

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.