0

E bine sau e rau?

feteOrice lucru, eveniment, context are o anumita posibilitate din care se poate naste un lucru bun sau rau. In momentul in care intelegi ca nimic din ce ni se intampla nu este bun sau rau prin el insusi poti vedea lumea diferit. Ce vreau sa spun? Gandeste-te un pic la un coleg sau la o persoana care tie nu iti place. Cineva care te enerveaza la culme prin tot ceea ce face. Daca stai un pic sa te gandesti exista cu siguranta oameni in jurul tau sau in familia lui care nu il vad asa. Din contra, il vad ca pe o persoana draguta, amabila, simpatica. Intotdeauna va exista cineva care va vedea acea persoana cu totul diferit de tine. Drept urmare,  problema se pune daca acea persoana este rea prin ea insasi sau doar este o anumita perceptie a noastra?

Sa luam un alt exemplu. Sa zicem ca firma la care lucrezi hotaraste sa isi schimbe sediul. E bine sau e rau? Pentru tine poate fi bine daca stai aproape de noul sediu sau poate fi rau daca e nevoie sa faci un drum lung pana acolo. Poate fi bine daca ai un birou mai luminos, mai spatios  sau poate fi  rau pentru ca ai un nou birou mic. Pentru tine poate fi bine dar poate pentru un alt coleg poate fi rau din aceleasi motive. Viceversa e valabila si ea.

Sa zicem ca iti cumperi casa ta la curte. E bine pentru ca de acum ai locul tau. E rau pentru ca de acum bugetul tau va suferi. E bine pentru ca ai un loc unde sa te distrezi cu prietenii, sa faci un gratar. E rau pentru ca nu e in centrul orasului. E bine ca ai liniste si verdeata in jur.

 

Dupa cum vezi, orice lucru are o posibilitate de a fi rau sau bun. Aceasta posibilitate este strict in mintea noastra si nicaieri altundeva. Putem trage concluzia ca rau sau bun in principiu nu exista. Asa cum am demonstrat mai sus, prin aceste exemple, vorbim strict de o perceptie a noastra, subiectiva si personala asupra lucrurilor. O persoana nu este buna sau rea prin ea insasi. Un eveniment nu este rau sau bun prin el insusi. Un lucru nu este bun sau rau prin el insusi. Noi, oamenii dam aceste insusiri acestora si le etichetam drept bune sau rele in functie de context.  Pana si un eveniment meteorologic nu este bun sau rau. Pentru ca daca este zapada pe drumuri este un lucru rau pentru tine pentru ca nu poti iesi cu masina dar un lucru bun pentru cei care vand lanturi de zapada pentru masini. Pana si traficul infernal nu este un lucru bun sau rau. Este rau pentru ca stai mult in trafic dar este un lucru bun pentru ca inseamna ca oamenii au bani si au masini iar industria de masini prospera sau piata de masini second hand prospera in romania 😉  Si asa pot continua cu exemplele la nesfarsit.

Deci care este raspunsul la e bine sau e rau?

As vrea sa iti las placerea sa ti-l dai singur 🙂

Si daca vrei il poti impartasi printr-un comentariu 🙂

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.