0

Despre ce vorbesti cu tine insuti?

13821247560zfgbDialogul tau intern este mai important decat iti imaginezi. Vocile din capul tau nu sunt de natura sa te ingrijoreze pentru ca toata lumea are aceste conversatii interioare si nu e cazul sa te gandesti ca suferi de vreo boala psihica, decat in cazuri extrem de rare. Acum insa nu vorbim de acestea, ci de faptul ca aceste discutii pe care le ai cu tine insuti spun despre tine ceea ce este important in viata ta. Uneori, ceea ce vorbesti cu tine iti da aripi, alteori te iei in zeflemea, te acuzi, iti gasesti scuze, dezbati, intrebi, raspunzi, faci planuri, creezi oportunitati, ai argumente pro si contra unei actiuni etc

Modul in care vorbesti cu tine este la fel de important. Gandeste-te un pic: daca vocea prin care vorbesti cu tine insuti ar prinde contur intr-o persoana, iar cu acea persoana trebuie sa stai zilnic, ceas de ceas, minut de minut, secunda cu secunda, cum te-ai simti? Daca raspunsul este unul negativ inseamna ca mai ai de lucru cu tine si o poti face prin diverse actiuni care iti sunt la indemana: dezvoltare personala, carti, coaching, meditatie, NLP…tot ceea ce crezi tu ca te poate ajuta, astfel incat ceea ce vorbesti cu tine sa fie constructiv, nu distructiv.

Multi spun ca vocea sau vocile din capul tau sunt manifestari ale ego-ului, ca te impiedica sa iti cunosti sinele sau prin ceea ce vorbesti tu cu tine insuti te poti motiva prin afirmatii pozitive astfel incat acestea sa se materializeze la un moment dat – vezi legea atractiei. Toate au dreptate intr-un fel sau altul.

Parerea mea este insa un pic diferita: ceea ce vorbesti tu cu tine insuti, inclusiv toate acele lucruri “minore” (am uitat sa cumpar paine, trebuie sa-mi duc copilul la cursul de chitara, am uitat sa o sun pe mama, sa cumpar mancare cainelui/pisicii, ce gatesc azi, sa ajung la magazin ca sa cumpar cadou verisoarei mele etc) reprezinta valorile tale cele mai inalte. Daca te regasesti in acest mod de dialog intern, daca despre asta vorbesti tu cu tine foarte mult, valoarea ta reprezentata de aceste ganduri este familia. Familia este foarte importanta pentru tine si aceasta valoare iti ghideaza viata. Un om pentru care banii sunt foarte importanti poate vorbi cu el insusi in termeni total diferiti de o persoana pentru care familia este valoarea sa. Exemple de valori: iubire, libertate, putere, succes, bani, sanatate, recunoastere, prietenie, familie, contributie etc.

Valorile nu sunt nici pozitive, nici negative. Ele sunt ale tale, generate de istoria ta personala, perceptia ta despre lume si viata, ceea ce este important pentru tine, nu neaparat ceea ce iti place sa faci…. ci mai mult despre activitatile tale – fie ca acestea iti fac placere sau nu – care sunt importante pentru tine. Nu exista oameni care sa aiba acelasi set de valori si ele sunt destul de stabile dar se pot schimba din cand in cand, cel putin ierarhic. Ce vreau sa spun? Poate pentru mine si prietena mea este importanta familia dar poate la mine familia vine pe locul 3 iar la ea pe locul 1. Dar cand aveam 18 ani cu siguranta familia nu se numara printre valorile mele principale….poate se afla undeva pe locul 25…

Deci, ceea ce se regaseste in dialogul tau personal este ceea ce te reprezinta pe tine, unicitatea ta si toate acele lucruri care sunt importante doar pentru tine. Sunt acele valori dupa care iti construiesti viata si sunt ale tale. Pretuieste-le si fii atent la ceea ce vorbesti tu cu tine insuti! Despre ce este vorba in acele conversatii? Despre ce actiuni discuti cu tine? Care este subiectul zeflemelei tale interioare?

In interiorul tau, discuti constant cu tine despre ceea ce este cu adevarat important : ceea ce ti-ar placea cu adevarat sa manifesti si sa creezi in viata ta. Da-ti silinta sa fii atent la ceea ce iti spui pentru ca poate fi un prim pas catre autocunoastere.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.