0

De 1 decembrie….

1377852969x7n59Eu nu mai cred in tari ..ci doar in oameni! Eu nu mai cred in revolutii..ci doar in revolutia personala! Azi este ziua Romaniei…este ziua in care aici, in acest spatiu pontic danubian, se spune la multi ani..etc. Din fericire pentru mine sau, ar spune altii, din pacate pentru mine, Romania este un context. Un context in care ma desfasor ca persoana … si atat. Am fost revolutionara. Am iesit la revolutia din 89 si eram sa fiu impuscata..mi-au zburat gloantele pe la urechi..si nu aveam decat 15 ani. Am iesit la manifestatii de multe ori, am vazut mineriada cu ochii mei, am respirat gaze lacrimogene ….am mers la vot si nu, nu am votat nici cu iliescu, nici cu basescu . Primele dezamagiri au fost in urma cu ceva ani ..odata cu constantinescu. M-am simtit neputincioasa de fiecare data cand am luptat cu sistemul..pornind de la camera de spital plina de gandaci in care mama, dupa operatie, a stat vreo cateva saptamani pana la lupta birocratica in care te afunzi cand vrei sa iti platesti taxele pe care nici nu stii de ce le platesti pentru ca nu vezi nimic care sa se intoarca catre tine (scoala, sosele, spitale..etc). De la spaga ceruta in spital pana la spaga ceruta ca sa-ti dai copilul la gradinita ..am trecut prin toate astea. Am trait frustrarea, furia si mania cand a venit vorba de Romania.

Pana nu cu mult timp inainte credeam in schimbarea nationala..credeam in schimbarea sociala. Din fericire pentru mine nu mai cred in toate astea. Eu nu mai cred in Romania. Eu cred in schimbarea personala. Nu mi s-a oferit niciodata ocazia sa parasesc acest context numit Romania pentru ca daca mi s-ar fi oferit cu siguranta as fi in alt context acum..in alta parte, poate pe alt continent…Cu siguranta nu as mai fi cunoscut oamenii minunati pe care ii cunosc dar sunt sigura ca as fi cunoscut altii. Pentru mine Romania nu inseamna decat un spatiu in care m-am nascut si atat. Poate am ales sa ma nasc aici poate nu..habar nu am, pentru ca nu le stiu pe toate. In acest spatiu este familia din care provin si familia pe care am construit-o, sunt prietenii cu care ma intalnesc din cand in cand, oamenii pe care ii cunosc..si multe alte contexte.

Aud in jurul meu lamentari despre trafic, coruptie insa vreau sa va spun ceva: coruptia suntem noi, traficul suntem noi…Poti jura ca nu ai dat niciodata spaga? Poti jura ca ai fi putut lua tramvaiul/autobuzul/metroul in loc de masina personala si ai ales sa mergi la munca fara masina? Ideea este ca nimic din ceea ce ti se intampla nu este intamplator si faptul ca te plangi de una sau de alta nu va schimba nimic..doar ca starea ta va fi una care nu te va indrepta catre schimbare. Orientarea catre problema nu este solutia. Orientarea catre ceea ce merge bine este mai productiva.

Eu cred in revolutia personala. Eu cred in schimbarea personala. Eu vreau ca fiecare persoana pe care o intalnesc sa inteleaga asta, fiecare in modul sau propriu si personal. Sa faca schimbarea lui proprie si personala in loc sa-si doreasca schimbarea sa vina din exterior.  Noi, oamenii, nu suntem perfecti si in consecinta nu exista nici tari perfecte, nici sisteme perfecte. In loc sa ne plangem de una sau de alta nu ar fi mai bine sa te uiti in propria curte? Puterea este la tine. Schimbarea este la tine.

Pana sa intru in “secta” dezvoltarii personale credeam ca ceilalti sunt de vina. Am aflat cu stupoare ca nu, ceilalti nu sunt de vina. Am aflat ca daca vrei sa faci vreo schimbare trebuie sa incepi cu tine, nu cu ceilalti. Primele  dovezi ale schimbarii mele au venit din exterior, din intamplari absolut banale: de la politistul care ar fi trebuit sa-mi dea o amenda si mi-a dat in schimb o avertizare si asta pentru ca i-am recunoscut ca am gresit si ca mai gresim ca oameni (oricum era o abatere usoara), de la tiganul din piata care m-a ajutat zambind sa adun niste portocale care imi cazusera din sacosa (si asta desi era aglomeratia specifica inainte de sarbatori), de la doamna de la un market careia ii  zambesc si ii urez o zi usoara pentru ca o vad cat de obosita este iar ea imi zambeste la randul ei la usurinta cu care rezolv multe lucruri birocratice…si exemplele pot continua. Am observat ca totul depinde de starea mea. Ca daca sunt convinsa ca voi sta la coada si voi pierde timpul asta se intampla si daca sunt convinsa ca totul va decurge repede asa se intampla…Si exemplele pot continua.

Deci, eu ziua nationala nu o simt in niciun fel. Nu-mi vine sa flutur steaguri, nu-mi vine sa ma duc sa vad soldati defiland, nici sa ma inghesui pe soselele patriei pentru o zi la munte si nici sa mananc fasole cu carnati…  Nevoia de apartenenta este implinita, in cazul meu, in alt mod. Asta nu inseamna ca te indemn si pe tine sa faci la fel. Este alegerea ta sa crezi in tari, in sisteme si in orice vrei tu. Eu am ales sa cred in mine si in ceea ce pot face eu. Eu cred in revolutie personala si din fericire asta depinde doar de mine…nu depinde de Romania.

Cea mai mare iluzie a omului este credinta ca el poate sa schimbe conditiile exterioare si sa transfigureze lumea. Noi putem doar sa ne schimbam pe noi, sa ne slefuim atitudinile, sa ne modificam reactiile si sa incercam sa nu exprimam emotiile negative pe care le simtim. Universul este perfect asa cum este. Tu esti singurul care trebuie sa se schimbe!

 Niciun ajutor nu vine din afara. Tu singur trebuie sa provoci propria revolta. A carei reusita depinde doar de tine. 

NU poti fi atacat sau persecutat de nimeni si nimic, daca nu te simti atacat si persecutat. Daca reactionezi ca si cum ai fi persecutat, tu creezi si proiectezi persecutii. Atunci, cand simti ca esti atacat din exterior, esti victima imaginatiei tale jalnice.

Evolutia maselor este imposibila! Nicio revolutie sau ideologie nu a reusit pana acum … Doar putini evadeaza….Reusita este doar individuala.

O faci doar pentru tine! Transformarea ta va ajuta intreaga omenire. Daca doresti cu adevarat ca acest supliciu sa ia sfarsit si omenirea sa se schimbe vindeca-te pe tine! Unica posibilitate pentru umanitate, unicul mod de a progresa, este sa te modelezi ca om integru, complet. Aceasta este singura mantuire a omenirii.

Scoala Zeilor – Stefano Elio D’Anna

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.