0

Cu masca sau fara masca?

masca-anonymous-verdeCat de ok este sa porti o masca? Cat de ok este sa joci un rol? Sunt intrebari care m-au framantat la un moment dat si pe care mi le-a readus cineva in atentie. Din punctul meu de vedere si mastile si rolurile sunt ok. Cu conditia sa fie asumate.

Ce vreau sa spun? Este foarte clar pentru toata lumea ca o persoana suntem in familie, una la job, una atunci cand iesim cu copilul in parc..jucam roluri. Rolul de tata/mama, rolul de sora/frate, rolul de sef/subordonat si lista poate continua. Pericolul intervine doar in momentul in care ne identificam cu acest rol. Un om care stie exact cine este, un om integru stie foarte clar cand este cazul sa joace anumite roluri.

M-a pasionat foarte mult subiectul la un moment dat pentru ca am lucrat cu artisti, actori, cantareti, vedete si de multe ori eram uimita cum treceau de la un “rol” la altul. Si stiam undeva ca nu este nimic in neregula cu a juca un rol, cu a purta o masca dar nu stiam esenta. Am aflat-o cu ceva timp in urma citind “Scoala zeilor” – o carte pe care v-o recomand din suflet. Atunci am primit raspunsul clar legat de mastile pe care le purtam si ca totul este mai mult decat ok. Atata timp cat esti sincer tu cu tine, atata timp cat stii foarte bine cine esti, stii foarte clar ca totul depinde de tine si stii foarte bine ce roluri poti juca.

“Sa interpretezi un rol cu buna stiinta nu inseamna nicidecum sa minti. Sa joci presupune sa traiesti strategic. Sa traiesti strategic este felul de a fi al unui razboinic care actioneaza intentionat si impecabil, faptuind cele cerute de situatie. In exterior el raspunde la cerintele rolului … dar, in acelasi timp, in interior detine responsabilitatea si puterea ascunse in spatele mastii. Doar cei ce traiesc strategic pot reusi. Un conducator trebuie sa stie cum sa joace exemplar toate rolurile. El poate sa simuleze intr-un rol dezorientarea, ignoranta si chiar negativismul, insa…nu trebuie sa creada in ele. El se poate infuria si poate deveni violent, poate purta masca agresivitatii, dar pe dinauntrul nu trebuie sa fie afectat deloc. Acest rol negativ se numeste atitudine negativa potrivit. Dar fara sa crezi in ele.” – Scoala Zeilor Stefano Elio D’Anna

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.