0

Ce faci de fapt cand te compari cu ceilalti?

1386540417x3g0qTe compari pe tine cu prietenii tai, cu cei dragi sau chiar cu strainii? Esti invidios pe banii pe care ii face altcineva, pentru relatia minunata pe care o are? Pe pantofii, imbracamintea pe care o are? Pentru faptul ca a slabit? Pentru ca are o masina mai smechera decat a ta? Recunoaste ca ti s-a intamplat asta…Cand te uiti la altii si vezi ce au realizat ti se pare ca tu de fapt nu ai facut nimic…nu ai banii pe care ii are el..nu esti imbracata ca ea..nu ai masina vecinului si nici vacantele nu ti le petreci in Bali asa cum o face prietenul din liceu pe care il ai pe facebook.

Asta inseamna ca tu compari ceea ce ai, cu ce are vecinul, prietenul, fratele/sora, colegul/colega…etc. Creierul uman are aceasta capacitate de a compara pentru ca asa stim sa percepem realitatea si ne ajuta ca si process al gandirii. Insa atunci cand iti compari realizarile cu ale celorlalti poate fi motivant sau demotivant.

Te motiveaza atunci cand vrei sa ajungi si tu la acelasi rezultat pe care l-ai vazut la altii si te demotiveaza cand ai reusit sa ajungi la rezultatul dorit de tine dar nu primesti atentia pe care tu crezi ca o meriti. Fondatorii NLP au luat persoanele care au avut succes si au “disecat” absolut toate procesele pe care le-au facut astfel incat sa-si dea seama ce ii diferentiaza de ceilalti. Si atunci au creat chiar si tehnica NLP numita modelare.

Modelarea este tehnica prin care iei o persoana care a reusit sa faca si sa ajunga la rezultatul pe care ti-l doresti si tu… si iei fiecare pas pe care l-a facut si il faci si tu. In mare, cam despre asta este vorba. Sa luam un exemplu simplu: vreau sa invat sa crosetez. Ce fac? Cumpar ustensilele necesare si rog pe cineva sa-mi arate cum sa crosetez. Exact, pas cu pas ce trebuie sa fac astfel incat sa ajung la rezultatul dorit. Si apoi exersez pana ajung sa fac asta cu usurinta. La fel se intampla si atunci cand inveti sa conduci, sa inoti, sa mergi pe bicicleta. Pur si simplu faci anumiti pasi pe care ii face si cel care te invata. Si uite asa, invatam, evoluam.

Insa, se intampla sa te compari cu cineva si sa te demotivezi. Este cazul in care intr-un fel sau altul ajungi la un rezultat dar nu ai parte de atentia pe care o asteptai. Cu alte cuvinte crosetezi dar cineva iti spune ca rezultatul nu este la fel de extraordinar ca al prietenului. Acesta este un mecanism care te demotiveaza in momentul in care te compari cu ceilalti. Pentru ca nu ai parte de atentia pe care ti-o doresti. Pentru ca, se pare ca multe lucruri le facem pentru a primi validarea celorlalti. Pentru ca ne dorim atentia lor. Pentru ca nu ne intrebam  niciodata: este important pentru mine sa fac asta? De fapt, ce este important pentru mine?

Comparatiile sunt ok si in momentul in care te compari cu tine. Rezultatele tale din prezent cu ceea ce ai facut in trecut. Numai in acest mod vezi evolutia si te motivezi sa continui. Compara-te doar tu cu tine si numai asa poti ajusta tot ceea ce faci si vei avea rezultatele pe care ti le doresti. Ia de la ceilalti ceea ce crezi ca te poate ajuta si fereste-te sa te gandesti ca cineva are mai mult decta tine pentru ca nu ai de unde sa stii cat a muncit si ce a facut pentru acele lucruri. Cand vezi sau auzi ce au realizat altii ai de fapt doar jumatate de imagine. NU stii cat de greu au ajuns acolo, la ce au trebuit sa renunte, la ce provocari au facut fata. Fii fericit pentru ceea ce altii realizeaza si uita de invidie pentru ca asta inseamna sa te focusezi pe ceea ce au altii in loc sa te focusezi pe ceea ce ai tu. Urmeaza-ti visurile si continua sa faci pasii propusi in directia pe care ti-o doresti!

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.