0

Ce faci cu frica?

MW-BO560_fear1_MG_20131105074052De ce ti-e teama? Ca vei saraci? Ca vei fi parasit? Ca te vei imbolnavi, ca iti vei pierde casa sau slujba? Aceasta este modul in care realitatea ta vine in fata ta si te inspaimanta. Ca si Coach (Antrenor Mental) lucrez foarte mult cu obiectivele clientului, cu ceea ce isi doreste el sa realizeze. A lucra cu obiective, teluri si alte dorinte este de fapt un lucru mai subtil decat pare. 90% dintre clientii mei isi doresc bani, o relatie, o familie, un job etc. si cred ca este un procent valabil in general. La prima vedere nu pare nimic nelalocul lui.. insa, de cele mai multe ori, am descoperit ca toate aceste dorinte au in spate frica. Daca iti doresti bani exista frica de saracie, daca iti doresti o relatie este frica de singuratate, daca iti doresti o afacere si nu te apuci de ea este frica de esec. Cand ceea ce iti doresti este bazat pe frica, niciun obiectiv, oricat de bine setat este, nu va functiona. Pentru ca intotdeauna frica va fi mai puternica decat orice dorinta a ta, decat orice plan bine pus la punct.

Si cum exista o vorba : de ce ti-e frica nu scapi, exact asta se intmpla. Indiferent ce ai face, atunci cand iti este frica viata vine si iti arata exact rana pe care o ai. Pentru ca frica se materializeaza mai repede decat crezi. In toate evenimentele vietii tale vei gasi frica si ea iti va aparea pana vei avea curajul sa te iei la tranta cu temerile tale cele mai ingrozitoare.

Dar ce este frica? De obicei este un sistem bine pus la punct de creierul uman care ne fereste de pericole si in cele mai multe cazuri ne ajuta sa nu fim calcati de masina, sa nu ne aruncam dintr-un avion (poate sunt unii care cred ca pot zbura dar frica ii opreste 🙂 :)), sa nu fim mancati de alte mamifere mai puternice decat noi… Frica ne-a ajutat sa ajungem unde suntem azi pentru ca fara ea cu siguranta nu am fi reusit sa supravietuim.

Exista doua cai ale fricii.

Prima cale fiind cea prin care treci la actiune. Frica de saracie iti poate aduce solutii de a face bani. Frica de singuratate te poate face o persoana atenta la partener. Insa exista un pret aici: oricat de multi bani vei avea poti capata alta frica: sa nu-i pierzi. Oricat de fericit esti intr-o relatie si atent la nevoile partenerului se poate naste nefericirea personala pentru ca esti mult prea focusat pe celalalt si mai putin pe tine. Frica de esec te poate pune in postura de a incerca insa tot ceea ce vei face va fi doar un mod de a arata ca de fapt ai avut dreptate, te vei indrepta catre “profetia indeplinita” si esecul iti bate la usa. Deci te indrepti catre transformarea fricii primordiale in alta frica. Si uite asa te invarti in cerc.

A doua cale este cea in care nu faci nimic. Pentru ca omului nu-i place sa-l scoti din familiaritatea lui si nu va face absolut nicio schimbare pana nu-i ajunge cutitul la os. Din nefericire, mai devreme sau mai tarziu viata vine sa te scoata din ascunzatoare, indiferent unde ai fi, purtand cea mai ingrozitoare masca, pentru a-ti dezvalui starea in care esti. Orice lucru de care te temi se materializeaza in evenimentele peste care dai pe strada, in viata ta de zi cu zi. Asa ca, orice om isi va infrunta fricile, mai devreme sau mai tarziu.

Si atunci ce faci cu frica? Cum devii liber? Stiind ceea ce este important pentru tine. Scapand de credinte care te limiteaza. Cand iti este frica sa nu pierzi deja ai pierdut. Pentru ca in NLP nu exista esec exista doar feed-back. Cu alte cuvinte esecul este doar in mintea noastra si de fapt actiunile noastre determina raspunsuri care ne sunt de ajutor pentru a ne imbogati ca si experienta. Dr. John Demartini spune foarte frumos: “Frica este presupunerea ca o sa experimentezi prin intermediul simturilor sau imaginatiei tale, de la altcineva sau de la tine insuti, mai mult o pierdere, decat un castig, mai multe aspecte negative, decat pozitive, mai multa durere, decat placere.”
Atunci ce faci cu frica? Cand ti-e frica intreaba-te exact opusul: ce castig? Care este avantajul oferit de frica? Daca ti-e frica de respingere: care este avantajul meu daca sunt respins? Daca dau gres ce folos pot trage din asta? Daca esuez unde castig? Daca am esuat unde am castigat? Cum pot folosi aceasta situatie in avantajul meu?

Esti interesat sa scapi de frica? Poti oricand sa iti faci o programare pentru o sedinta de coaching pentru a descoperi mai multe despre cum poti transforma frica din viata ta. Imi poti scrie pe tudorachecreola@gmail.com pentru o programare. De abia astept sa lucram impreuna 🙂

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.