0

Care e treaba cu NLP-ul?

1366485564abu1aLasa-ma in pace cu prostiile tale ..ce e ala NLP??? .. sigur e ceva cu care vrei sa ma manipulezi!!..prostii din alea in care trebuie sa fii pozitiv tot timpul!!!..nu vezi cate se intampla in tara asta?! Avem nevoie de atatea lucruri..politicienii sunt toti niste hoti…te duci la spital si mori…nu veni cu prostiile tale..

M-am lovit frecvent de aceste declaratii atunci cand cineva ma intreaba ce mai fac si aleg sa ii spun ce mai fac. Mai mult, citesc si tot felul de articole pe net in care a fi coach e ceva asemanator cu a fi saman..vrajitor..ghicitor in carti etc.

De cele mai multe ori nici macar nu fac vreun efort sa conving pe cineva ca NLP inseamna ceva mai mult decat ceea ce a citit pe net, ca a fi coach e cu totul altceva decat a vorbi cu cineva despre problemele lui. Termenul de coaching vine din sport si exact asa cum un antrenor sportiv isi pregateste elevul sau elevii, cam asa un coach antreneaza mental o persoana astfel incat sa poata trece cu usurinta prin anumite provocari pe care viata i le-a scos in cale. E o discutie lunga aici si pentru ca aici e spatiul meu atunci imi permit sa o elaborez un pic. Personal, m-am pregatit sa fiu coach timp de 3 ani de zile. Am practicat ore intregi cu persoane si problemele lor reale. Nu m-am trezit peste noapte coach si in continuare am foarte mult de invatat..MUUUUULT! Intamplarea face sa fi terminat si psihologia si sa inteleg foarte bine delimitarea dintre a fi coach sau psiholog sau psihiatru sau de a face terapie psihologica/psihiatrica. Nu sunt de accord cu acele scoli in care dupa o saptamana de curs iesi coach. Dar asta nu e problema mea ci a celor care cred ca e simplu si la indemana sa faci coaching. Li se pare foarte cool sa stai sa vorbesti cu oameni fara sa realizeze ca cea mai mare calitate a unui coach este sa asculte, sa se implice mental si sa stie exact ce intrebari si cum sa puna intrebari. Si atunci eu am ales sa fac coaching cu NLP (Programare Neuro Lingvistica). Pentru ca NLP-ul vine sa iti dea o serie de instrumente care te ajuta pe tine ca si coach (raport, accesare, limbaj, metamodel, sleight of mouth etc) si clientul poate pleca, chiar dupa o sedinta, “rezolvat”.

Dar ce este NLP-ul? NLP-ul este ceva ce functioneaza. Si functioneaza al naibii de bine prin tehnicile sale incat in ziua de azi exista in continuare scoli NLP in intreaga lume care se dezvolta exponential. Si stii de ce? Pentru ca fie ca tu cunosti NLP, fie ca nu cunosti, tu il folosesti. Fiecare folosim tehnicile NLP. Si nu suntem constienti de asta. Si atunci daca tot il folosesc de ce sa nu o fac in beneficiul meu si al altora? Iar NLP-ul este o experienta pe care trebuie sa o traiesti ca mai apoi sa iti dai cu parerea. Da, exista oameni care folosesc NLP-ul ca sa te manipuleze, ca sa te aduca acolo unde vor ei sa ajungi. Dar stii cum e asta? Asta e ca si cum daca avem cu totii cutite in casa suntem cu totii criminali. Eu folosesc cutitele ca sa tai mancarea si sa ma hranesc. La fel fac si cu NLP. Il folosesc pentru a ma intelege pe mine in primul rand, a-mi crea propriile optiuni si a da directii pozitive oamenilor din jurul meu si clientilor de la coaching. Faptul ca stii NLP te ajuta inclusiv in a nu mai fi manipulat, mintit.

Cam asta e treaba cu NLP-ul. In ceea ce priveste coachingul de multe ori sunt intrebata: bine, bine dar ce se intampla mai exact intr-o sedinta de coaching? Este foarte greu de explicat pentru ca nicio sedinta nu seamana una cu alta asa cum nici noi oamenii nu semanam unii cu altii. Eu pornesc de la ideea de a da o directie pozitiva clientului. Fac in asa fel incat sa-si gaseasca propriile optiuni. Propriile alegeri. Ajut sa-si acceseze stari care sa-l ajute si sa-l directioneze catre ceea ce vrea. Pentru ca oamenii au nevoie sa stie ca au de ales. Ca au optiuni. Numai ca ei nu stiu ca le au. Se invart in aceleasi stari care le aduc emotii negative fara sa-si dea seama ca au de ales sa fie altfel.

Iata ce spune Richard Bandler unul dintre fondatorii NLP:
“Savantii ma incoltesc uneori cu ceea ce ei numesc “dovezi”. Vor sa stie care e fundamentul teoretic pentru ceea ce fac eu; vor sa le explic, de preferinta cu referintele stiintifice adecvate. Au fost chiar indivizi care m-au sunat si mi-au cerut sa le argumentez “corect” lucrurile pe care le-am conceput. Insa asa cum vad eu lucrurile, nu am de ce sa dovedesc, nu trebuie nici macar sa inteleg absolut totul despre activitatea mintii. Nu prea ma intereseaza de ce un lucru functioneaza. Eu doar vreau sa stiu cum, ca sa-i pot ajuta pe oameni sa influenteze acele parti pe care vor sa le schimbe. Adevarul e ca atunci cand stim cum e facut un lucru, schimbarea devine usoara. Se intampla asa pentru ca noi, oamenii, suntem fiinte programabile – chiar daca aceasta idée e inca neagreata in anumite cercuri acadamice. Cand am inceput sa folosesc termenul de programare, multi s-au enervate la culme. Spuneau lucruri de genul:”Spuneti ca suntem masinarii. Suntem finite umane, nu roboti”. De fapt, eu sustineam exact contrariul. Suntem unica masinarie care se poate programa singura.” – Richard Bandler / Ghidul lui Richard Bandler pentru Trans-formare

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.