0

Cand ajuti, pe cine ajuti de fapt?

13563818599us36De cand ma stiu am vrut sa ajut. Sa ajut persoane care sunt in suferinta si poate de aceea am cochetat la un moment dat sa ma fac medic sau sa ajut oameni care au o problema … in fine, ideea era ca vroiam sa ajut. Si pentru asta am fost miloasa…mila fiind un sentiment perfect justificabil atunci cand vezi un copil bolnav, un batran care tine o mana intinsa sau alte situatii. Doar le vedem cu totii in jurul nostru zi de zi. Intotdeauna mi-am dorit o lume mai buna, o lume in care fiecare sa nu fie nevoit sa sufere. Si atunci mi se parea normal sa ajut. Sa-mi ajut prietenii cu un sfat. Sa dau bani atunci cand un prieten avea nevoie. Sa ajut pe cineva spunandu-i punctul meu de vedere si cum ar trebui sa faca intr-un context sau altul. Si toate astea din punctul meu de vedere.

Usor, usor am luat-o pe calea dezvoltarii personale…si dupa 4 ani de cursuri am devenit coach acreditat. Si asta tot din dorinta de a ajuta. Si am citit carti, am fost la workshop-uri, cursuri cu oameni mai mult sau mai putin interesanti. Intr-o perioada de cativa ani am devorat toate informatiile care veneau spre mine. Si imi spuneam ca toate aceste informatii ma vor ajuta sa ajut pe altii. Cat de grav m-am inselat.

La un moment dat am dat peste o carte extrem de interesanta pe care o recomand din tot sufletul fiecaruia dintre voi care cititi aceste randuri. “Scoala zeilor”. Asa se numeste cartea. Fara aceasta carte as fi ramas la superficialul “vreau sa ajut” atunci cand eram intrebata “de ce coaching?”. In toti acesti ani, nu putini de altfel, as fi ramas in aceeasi zona de “a ajuta” daca nu intelegeam la un moment dat ca suntem aici pentru noi in primul rand. Cei care vor sa “ajute”, de fapt vor sa se ajute pe ei. Si cauta cu disperare in exterior orice manifestare prin care sa-si “dovedeasca” cat de “buni” sunt de fapt. Cat de filantropi, cat de prieteni, cat de minunati si multe astfel de lucruri. Uitand ca interiorul lor este mult mai varza decat isi dau seama. Ca a oferi in exterior inseamna de fapt a-ti oferi tie. Ca a da in exterior inseamna a-ti da tie de fapt. Cand dai un sfat intreaba-te daca nu cumva acel sfat ti-l dai tie de fapt, la fel de prieteneste cum i-l imparti tuturor.

Si de aici impasul meu. De fiecare data cand ma surprind dand un sfat ma intreb ce am vrut de fapt sa-mi spun? Cand ma surprind ca vreau sa ajut pe cineva neconditionat ma intreb de fapt ce am eu nevoie? Si de aici am descoperit ca in viata e bine ca inainte de a incepe cu ceilalti mai bine incepi cu tine. Si atunci am inteles mult mai profund ce inseamna “Fii schimbarea pe care vrei s-o vezi in lume”. Si am inteles ca inainte de a ajuta pe cineva trebuie sa ma gandesc de doua ori inainte. Din suferinta in care este cineva poate invata ceva mult mai pretios decat daca ii ofer raspunsurile mele pe tava. Si atunci am inteles ca despre asta este toata esenta coaching-ului. Pentru ca un coach nu da sfaturi. Intrebarile sunt ale coach-ului dar intotdeauna raspunsurile sunt ale clientului. De aceea totul este atat de minunat in coaching si da si rezultate, uneori miraculoase. Pentru ca lasa clientul sa-si gandeasca propriul patern, sa-si descopere propriile solutii. Un coach te ajuta sa te descoperi. Un coach te ajuta sa te ajuti.

A ajuta pe cineva inseamna de fapt a te ajuta tu pe tine. A-ti fi mila de cineva inseamna a-ti fi mila de tine insuti. A compatimi pe cineva inseamna ca te compatimesti pe tine..etc etc. Si inchei cu un citat din cartea recomandata mai sus: “Autocompatimirea ta rasfrange tendinta omenirii de a indura si de a se ascunde. Vanitatea ta iti da dreptul sa crezi ca te-ai vindecat si poti sa-i ajuti pe altii. Singurul lucru pe care il poti face pentru a ajuta lumea este sa iesi din propriul tau cosmar. Inceteaza sa crezi ca lumea are nevoie de ajutorul tau. Inceteaza sa crezi ca lumea este o victima neajutorata. Inceteaza sa crezi ca lumea este o realitate separata..Nu te pierde in regrete sau milostenie. Nimeni nu poate face nimic in locul altcuiva. Depinde de ei, numai de ei, sa prinda ocazia. Totul in viata se intampla cu un anumit scop si motiv, care ti se potriveste. Cei care nu au invins inca minciuna din interiorul lor, care nu sunt constienti de autosabotarea permanenta dinlauntrul lor, nu pot ajuta pe nimeni ”
Stefano Elio DAnna – Scoala Zeilor

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.